Türkiye’nin ilk arkeopark projesi olma özelliği taşıyan Klaros Kutsal Alanı, bulundurduğu kalıntılardan dolayı Anadolu ve dünya arkeolojisinde önemli bir yere sahip. Bu kutsal alanda çivi yazısı ile yazılmış kitabeler, devasa tapınak sütunları, insan tasvirinin yapıldığı heykeller, ince motiflerin zarifçe işlendiği tahtlar ve çok az antik kentte görme fırsatına erişebileceğiniz bir güneş saati bulunuyor.
İzmir’in Menderes ilçesinin Ahmetbeyli mahallesinde bulunan bu kutsal alan müze statüsünde olduğu için, 5 TL karşılığında, hayatınızda nadir görebileceğiniz antik kalıntıları size sunuyor. Hadi başlayalım!
Aşağıdaki fotoğrafta İlyada ve Odysseia destanlarının derleyicisi olduğu kabul edilen, Antik Çağ’da yaşamış İyonyalı ünlü ozan Homeros’un heykelini görebilirsiniz. Klaros kazıları sırasında ortaya çıkarılan Homeros heykeline dayanarak Homeros’un Smyrna (İzmir) bölgesinde yaşadığı ve Klaroslu olduğu bu sayede kabul edilmiş.

Aşağıdaki fotoğrafta gördüğünüz güneş saati ise, 1975 yılında yapılan arkeolojik kazılar sonucunda gün yüzüne çıkarılmış. Restoresi yapıldıktan sonra da bulunduğu yere, bulunduğu şekliyle tekrar geri konulmuş. Saat üzerinde 11 eşit çizgi bulunuyor ve bu çizgilerin ayırdığı 12 eşit parça göze çarpıyor. Anlaşılacağı üzere saat, 12 saatlik bir zaman dilimini ölçüyor. Saatin silmesi üzerinde de: “Apollas Oğlu Athenagoras, Agoronomos iken (Güneş Saatini) Dionysos’a ve Halka Adadı” yazıyor.
Gelin şimdi Klaros Kazısı Başkanı Prof. Dr. Nuran Şahin’in bilgilerine kulak verelim:
Daha birçok tarihi kalıntıların restoresi yapılarak tapınak merkezi etrafına yerleştirilmiş. Bazı yerlere giriş yasağı olmasına rağmen kalıntıları çok yakından görebiliyor ve hatta dokunarak ruhunuzda hissedebiliyorsunuz.









One thought on “Klaros Kutsal Alanı”